Ovesné mléko dvakrát jinak

Kupovaná rostlinná mléka se opravdu hodí jako náhrada za to kravské, v neotevřeném balení vydrží dlouho a chutnají dobře, ale jsou podle mého opravdu drahá. A co jsem je všechny okoukla na své poslední české návštěvě, tak většina z nich má přidané ingredience, kterým se já vyhýbám, jako cukr, aromata nebo zahušťovadla.

V podstatě si kupujete velmi drahou vodu se sladidlem, aroma, zahušťěnou kdoví čím a s trochou vloček, mandlí nebo kokosem.

Rostlinná mléka jsou přitom neuvěřitělně jednoduchá udělat doma, pokud máte mixér a sítko. Představuji vám to nejekonomičtější – ovesné.

V první verzi se celá ovesná zrna namáčí přes noc a pak umixují, a v druhém podání se ovesné vločky “podojí” bez namáčení.

Pokud máte čas, tak je vždy lepší zrnka nechat namočit, lépe se budou trávit, budou výživnější a i mléko chutná lépe.

Tip: Někdy se možná ocitnete ve stejné situaci jako já, něco vytváříte v kuchyni a zjistíte, že vám k tomu chybí nějaké to rostlinné mléko. V takovém případě hodím do mixéru ovesné vločky a zaleju vodu v poměru 1:4, rozmixuji, přecedím a mám to. Tato verze rostlinného mléka je velmi praktická a jako jedna z mála se nemusí chystat namáčením dopředu.

U ovse je důležité si pamatovat, že se nesmí přemixovat, jinak mléko bude takové mazlavé a hutné. U vloček je limit asi 10 vteřin, u celého ovse zhruba 30 vteřin.

Ovesné mléko z celých zrn

Ingredience:

 1 hrnek celých ovesných zrn

4 hrnky vody

Případně pár datlí

Postup:

Oves namočte přes noc a ráno jej slejte a opláchněte.

Přidejte jej do mixéru s čerstvou vodou a  datlemi, pokud chcete sladší verzi. Mixujte na nejvyšší rychlost asi 30 vteřin a poté přeceďte pomocí sítka nebo plátýnka.

Nalijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vám vydrží zhruba 2-3 dny.

Mléko z ovesných vloček

Ingredience:

1 hrnek ovesných vloček

4 hrnky vody

Případně pár datlí

Postup:

Vločky nenamáčejte, jinak mléko bude lepivé. Vše dejte do mixéru a umixujte na nejvyšší rychlost na 10 vteřin, ne více. Pak přeceďte přes sítko nebo plátýnko, skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici, kde vám mléko vydrží zhruba 2-3 dny.

Eva Sušilová
Inspiruji ostatní jak zářit zevnitř i navenek.

Jsem máma, partnerka, s hlavou věčně v oblacích, nadšenkyně do rostlinné stravy a obdivovatelka všeho živého. Baví mě vše netradiční, alternativní ,ráda bořím mýty a testuji hranice.

V mém e-booku Zářivý život sdílím mé top tipy a návody k meditaci, vizualizaci, k životu ve vnitřním míru a vděčnosti, základy rostlinné stravy, jak jsem nabrala a zhubla 25kg, mé zkušenosti s půsty a očistami a mnoho, mnoho dalšího. Sepsala jsem vše co vím o své vášni pro zdraví, přírodu a harmonii v těle i na duši.

Bydlím v Dublinu, kde s mým brazilským partnerem vychováváme našeho česko-brazilsko-irského syna.