Čerstvá zázvorová šťáva na imunitu a zažívání

Přichází podzim a s ním i čas na imunitu posilňující domácí drinky. Můj nejoblíbenější je zázvorový, který má spoustu benefitů a s odšťavňovačem nebo i s mixérem je hotový za pár minut. Díky přidání jedné ingredience také vydrží v lednici až týden.

I přesto, že pasterizovanou zázvorovou šťávu můžete dnes koupit ve zdravých výživách, já si nejraději dám tu práci a udělám si čerstvou, domácí, která je dle mého učinnější.

Zázvor se používá v tradiční medicíně už po tísice let na velkou řadu neduhů a i moderní studie ukazují, že tento kořínek má plno potenciálu.

Když jsem hledala studie na odkaz k tomuto příspěvku, tak jsem zjistila, že zázvor má pozitivní účinky snad na vše od zažívání přes ledviny, játra, oběhový systém, libido, bolesti kloubů a svalů, mozek až po prevenci rakoviny a mnoho dalšího.

Já zde vyzdvihnu dva hlavní důvody, proč ho jím (a piju) doma já. Zaprvé je to pro jeho schopnost zahřát tělo, což je v Dublinu fakt plus, a vypořádat se tak s viry a bakteriemi.  Za druhé je to jeho pozitivní vliv na zažívání.

Zázvor zvyšuje naši tělesnou teplotu a skrze podporu pocení se tělo rychleji a efektivněji zbavuje nevítaných návštěvníků. Kromě toho je silně anti-virový a anti-bakteriální.

Zázvor poprvé pořádně upoutal moji pozornost, když jsem na přednášce o přírodní medicině pro děti uslyšela, že se čaj z čerstvého zázvoru doporučuje dávat dětem, které mají teplotu. Jeho oteplující schopnosti tělu pomohou vypořádat se s nemocí a  podpoří imunitní systém. To samé platí samozřejmě i pro dopělé.

Základní recept na čaj je nakrájet asi 1cm zázvoru na proužky, zalít horkou vodou a vyluhovat cca 20min. Poté zředit s vodou tak, aby to děti vypily. Do vychladlého čaje se může přidat i poctivý med a čerstvý citrón.

Co se zažívání týče, tak zázvor stimuluje produkci zažívacích šťáv a urychluje průchod jídla skrze zažívací trakt, což na oplátku zabraňuje plynatosti, nadýmavosti a dalším obtížím.

Vypít panáka zázvorové šťávy není pro padavky, ale vřele vám to doporučuji. Dejte si ho před hlavním jídlem a nemusí to být ani celý panák, stačí do začátku lžička, pak lžíce a můžete pomalu navyšovat.

Ráda si také dělám zázvorový drink, kdy jen doleju trochu šťávy teplou vodou.

Poznámka k receptu: V receptu zázvor odšťavňuji společně s citrónem, který funguje jako přírodní konzervant. Pokud koupím tyto ingredience v bio provedení, tak nic neloupu, jen je pořádně umyju kartáčem. Neloupu ani bio citrón, který má ve slupce plno hodnotných složek. Pokud ale máte přístup pouze ke konvenčním citrónům nebo zázvoru, vše si důkladně oloupejte.

2 ingredience, pár minut a šťáva plná živin je hotová.

Recept:

  • Kus zázvoru o velikosti dlaně
  • Dva citróny

Postup pro odšťavňovač

  1. Vše umyjte kartáčem a pokud nemáte bio produkty, tak vše také zbavte slupky. Zázvor se lépe loupe zakulacenou hranou lžíce než nožem, zbavíte se tak jen vrchní slupky namísto velké části zázvoru.
  2. Odšťavte zázvor.
  3. Odšťavte citrón.
  4. Vše zamíchejte a nalijte do uzavíratelné skleničky. Uchovávejte v lednici až 7 dní.

Postup pro mixér

  1. Po umytí a případném zbavení slupky vše nakrájejte na co nejmenší kousky.
  2. Vložte do mixéru a dolijte jen tolik vody, kolik je potřeba aby se vše mixovalo.
  3. Přelijte skrze plátno nebo sítko do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.

Reference:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
Eva Sušilová
Inspiruji ostatní jak zářit zevnitř i navenek.

Jsem máma, partnerka, s hlavou věčně v oblacích, nadšenkyně do rostlinné stravy a obdivovatelka všeho živého. Baví mě vše netradiční, alternativní ,ráda bořím mýty a testuji hranice.

V mém e-booku Zářivý život sdílím mé top tipy a návody k meditaci, vizualizaci, k životu ve vnitřním míru a vděčnosti, základy rostlinné stravy, jak jsem nabrala a zhubla 25kg, mé zkušenosti s půsty a očistami a mnoho, mnoho dalšího. Sepsala jsem vše co vím o své vášni pro zdraví, přírodu a harmonii v těle i na duši.

Bydlím v Dublinu, kde s mým brazilským partnerem vychováváme našeho česko-brazilsko-irského syna.